E-commerce, de mens is de sterkste schakel

de sterkste of de zwakste schakel?

In de blog van deze maand neem ik je graag mee in mijn kijk op mensen.

Vanuit mijn basis heb ik veel vertrouwen in de mensen waar ik mee werk. Al reageer je tijdens onze eerste ontmoeting terughoudend of grom je als een hond. Ik voer voor het bedrijf een opdracht uit en jij hoort daar ook bij. Mijn uitgangspunt is dat jij hier blijft werken en daarom gaan we het snel genoeg prima vinden samen.

Geloof in het goede van de mens of zoek ernaar, dan krijg je alleen maar sterke schakels in je organisatie.

Waarom heb ik zoveel vertrouwen?

De zwakste schakel is een bekend fenomeen. De sterkste schakel niet. Toch is het in mijn ogen belangrijk om een positieve uitgangspositie in te nemen. Door dit te doen benader ik mensen op een andere manier. Als ik zoek naar zwakke schakels dan vind ik deze immers altijd. Gevonden zwakke schakels moet je vervolgens motiveren op een middeleeuwse manier (met wortels en stokken oftewel belonen en straffen). Dat past echt niet bij mij. Bij jou wel?

Hoe dan wel?

Het mag duidelijk zijn, ik ben geen fan van belonen of straffen. Nee, als ik mag kiezen dan onderzoek ik waar de motivatie zit of zat. Op deze manier toon ik respect voor de ander en gaan we een fijne samenwerking tegemoet.

Wist jij dat ik hier onderzoek naar gedaan heb? Ja echt, ik heb met behoorlijk wat mensen gewerkt die als ‘lastig’ werden ervaren. Door met ze te werken, meningen te respecteren en ze te accepteren voor wie ze zijn als mens zag ik de motivatie terugkomen.

Het is zoveel leuker om met iemand te werken die trouw is aan zichzelf. Dat kan bij het bedrijf waar hij of zij nu zit, maar ergens anders is ook een optie. Niet erg toch?

Twijfel aan de motivatie

Heb jij weleens gevraagd waarom mensen werken bij het bedrijf? Het zijn soms pijnlijke gesprekken om te voeren, maar meestal zijn het leuke gesprekken. Het is meestal fijn voor mensen om gehoord te worden en verhelderend voor iedereen om een open en eerlijk gesprek te voeren.

Als iemand eerlijk is door te zeggen dat het niet meer duidelijk is waarom hij of zij bij dit bedrijf werkt, dan is dat een teken van vertrouwen. En daar wil je goed mee omgaan.

Want ook in deze persoon zit nog altijd het vuur. Misschien is het gedoofd of is het ergens een waakvlam die brandt. Ergens zit dat lachende gezicht dat de afgelopen tijd alleen maar op onweer heeft gestaan. Als je erin slaagt om dit weer tevoorschijn te krijgen, dan is deze schakel sterker dan ooit.

Het domste wat je kunt doen is om dit vertrouwen te beschamen door er een label ‘ongeschikt’ op te plakken. Als je dit ooit hebt gedaan, ga dan eens voor de spiegel staan. Spreek de woorden uit en kijk jezelf aan. Wat zie je dan?

Intrinsieke motivatie

Voor mij zijn intrinsiek gemotiveerde mensen, mensen die bewust kiezen om in jouw team of bedrijf te werken.

Deze medewerker komt en blijft niet voor de pingpongtafel, de eindejaarsbonus of de auto. Natuurlijk zijn al deze extra’s wel leuk, maar het maakt niet dat de baan in het perfecte plaatje van de medewerker past. Het meest voor de hand liggende voorbeeld is ‘Iemand is fan van het merk’. Deze persoon werkt natuurlijk met hart en ziel voor het bedrijf.

Maar ook onder ‘norse klagers’ zitten mensen met intrinsieke motivatie. Zij lopen te vitten op dat wat er verandert. Dit kan zijn omdat ze bang zijn om hun baan te verliezen door verkeerde keuzes of foutieve implementaties.

Wortels en stokken werken toch ook?
(Extrinsieke motivatie)

Wondermiddelen als de bonus of de officiële waarschuwing, werken ze? Als ik om me heen kijk dan zeg ik ‘ja’.

Er zijn veel mensen die ik ken die rennen voor ‘wortels’. Dat blijft motiverend in onze tijd waarin het hebben van bezittingen een belangrijke rol speelt.

Mensen met bijvoorbeeld een aandelenpakket verlaten het bedrijf niet zomaar. Hoe langer ze er werken, hoe moeilijker het wordt om te kiezen voor de intrinsieke motivatie. Het geld is zó fijn en bovendien went het snel.

In deze groep zie ik overigens ook fans en klagers. Maar dat is meer een persoonlijke mening die afhankelijk is van hoeveel bonus er komt … of juist niet. Men is fan op het moment dat de bonus komt en het lekker gaat met het bedrijf. Ze worden een klager als het niet lekker loopt of de toekomst onduidelijk is. Dan raken ze gedemotiveerd en de prestaties nemen af. Soms is het “zo erg” dat ze solliciteren naar hun droombaan. Waarvoor ze dan uiteindelijk niet kiezen, omdat de wortel o zo lekker is.

De officiële waarschuwing is ook een succesmiddel, toch? Met een straf mensen op het juiste spoor houden. Ja, ik word hier wel warm van, hoor. Niet dus hè!

Wat de reden ook is, een officiële waarschuwing is een signaal dat iemand zijn werk niet serieus neemt of op zijn minst dat jij daar zo over denkt. Neem per direct afscheid van deze persoon. Jullie relatie is verpest, waarom zullen jullie elkaar nog langer pijnigen?

Bouwen aan een ketting met alleen maar sterke schakels

Bouw aan sterke schakels door op deze fijne manier te werken met mensen:

  • Heb respect voor keuzes die ze maken.
  • Zorg dat ze intrinsiek gemotiveerd zijn.
  • Neem afscheid van de mensen die je met stokken motiveert.
  • Denk goed na over het motiveren met ‘wortels’.

Meer over mijn onderzoeken

Op mijn website kun je meer lezen over mijn onderzoeken en de bevindingen. Daarnaast biedt Promines waardevolle oplossingen voor bedrijven, in de vorm van:

  • Een app die het mogelijk maakt om veranderingen te volgen en zorgt dat een organisatie gaat resoneren. Ofwel waarin mensen zo op elkaar zijn afgestemd, zodat de organisatie sterker wordt.
  • Het aanbieden van projectmanagers en consultants die het belang van gehoord worden centraal zetten.
  • Verkoop van boeken die ondersteuning bieden aan de term gehoord worden.

Maandelijks deel ik mijn bevindingen. Op de hoogte blijven? Stuur een e-mail naar romeo@romeogoedel.com en ontvang de ontwikkelingen in je mailbox.

Graag tot de volgende keer!

Romeo Goedel