3 tips om E-commerce echt ingewikkeld te maken

crop faceless female artist making scheme with pencil on paper

Test je afhaakmoment: 

“Kijk”, zeg ik tegen hem. “De website heeft een CMS-systeem en daarin worden de teksten geschreven die je ziet op de site. Voor producten is dat anders. De producten zitten in het e-commerce systeem oftewel het PIM-systeem. Via een interface stromen ze 1x per nacht de webshop in. Als je op de PDP van de webshop een attribuut wil laten zien, dan kan dat, maar die moet wel in het interface bericht zitten. Dit kunnen we testen op de acceptatie omgeving, niet op de development, want die omgeving heeft niet alle producten.” 

Met grote ogen kijkt hij me aan en vraagt: ”Wil je dat nog even herhalen? 

De afgelopen jaren heb ik vaker van dit soort gesprekken gevoerd. Gesprekken waarbij het even duurde voordat we elkaar begrepen. Ik was niet alleen, maar ook directeuren en managers waarmee ik werkte maakten dezelfde ‘fout’.  

Hieronder mijn drie tips om verwarring te zaaien en transformaties ingewikkeld te maken: 

 1. Een gesprek zonder gemeenschappelijk beeld.
 2. Voortschrijdend inzicht niet meer communiceren met anderen.
 3. Wacht met het nemen van beslissingen.  

Een gesprek zonder gemeenschappelijk beeld 

Het voorbeeld gesprek van hierboven wordt nog zó vaak gevoerd. Mensen praten zonder elkaar goed te begrijpen. Ze spreken als het ware een andere taal. Wat er dan vaak ontbreekt is een overzicht van systemen, processen en mensen(organogram). 

Dit los je als volgt op: 

Breng de situatie schematisch in beeld. Teken de huidige en de nieuwe situatie. Door situaties visueel te maken is er een ‘afbeelding’ waarover je kunt praten. Een gesprek over systemen, hoe ze gekoppeld zijn, welke processen ze ondersteunen, wie met wie werkt en wie verantwoordelijk is, wordt veel duidelijker als je de afbeelding bespreekt. Er zijn verschillende manieren om het schematisch in beeld te brengen: 

 1. Een tekening  

Het is geen enterprise architectuur, een flowchart of iets anders wat we geleerd hebben tijdens onze opleiding. Maak een ‘kaart’ met systemen, verbindingen ertussen en mensen die er mee werken. 

 1. Een Excelsheet  

Of je maakt een Excel-sheet en je begint met processen, plaats de systemen eronder en vervolgens de mensen die er mee werken. Nogmaals, doe dit voor de bestaande en de nieuwe situatie. Zou jij graag een voorbeeld willen ontvangen? Laat je naam en e-mailadres achter en ik stuur je een voorbeeld toe.


  Ik stem ermee in dat deze website mijn informatie opslaat, zodat zij op mijn aanvraag kunnen reageren.
  Ik ben akkoord met de gebruiksvoorwaarden van deze website.

  Voortschrijdend inzicht niet meer communiceren met anderen 

  De afgelopen jaren heb ik al heel wat kick-off sessies mee mogen maken. De plannen worden getoond en vervolgens worden er in kleinere sessies of in individuele gesprekken wijzigingen aangebracht. 

  Hoe dan wel?  

  Leg het rustig uit in verschillende kleinere sessies en geef medewerkers de tijd om het te begrijpen.  

  Door visualisatie te gebruiken in gesprekken wordt het helder en soms wordt er zelfs wat verbeterd aan de schema’s.  

  Wat me de afgelopen jaren duidelijk is geworden, is dat een verandering niet in één keer te bevatten is. Ondanks de schema’s dringt het vaak niet meteen door. Veel mensen zien het pas als het zover is of nét daarvoor.  

  • Wees alert en ga geregeld terug naar de bijgewerkte visualisatie.  
  • Blijf rustig. Jij ziet het, maar dat wil niet zeggen dat de ander het ook ziet. 
  • Neem de tijd. Meestal hebben we te weinig tijd. Dat geldt voor iedereen binnen het bedrijf. Voor deze verandering hebben ze helemaal geen tijd. Het werk gaat door, projectwerk levert op korte termijn niets op. Dús geef het tijd. De bouw van een e-commerce systeem kan in 3-6 maanden, maar dan heb je geen mensen die ermee kunnen werken. Je kunt je voorstellen wat dat uiteindelijk met het succes doet …  

  Wacht met het nemen van beslissingen 

  Afstemmen en vervolgens besluiten nemen. Dit is misschien wel het moeilijkste van change. Jouw geplande verandering is namelijk nog niet helemaal 100% perfect. Het kan altijd zijn dat er nog iets veranderd. Een besluit zonder 100% zeker te zijn van je zaak, kan grote gevolgen hebben voor het bedrijf. 

  Wat ook slecht is, zijn mensen die afgeleid worden door de onzekerheid waarin ze werken. Hierdoor zijn mensen minder productief. Het niet nemen van een besluit kan voor de talenten binnen je bedrijf betekenen dat ze verder gaan. In beide gevallen verlies je. 

  Transparant is duurzaam

  Stem af en neem een besluit. 
  Het overzicht bij punt 1 laat veranderingen zien. De sessie van punt 2 toont de toekomst van medewerkers. Dan is de vraag; past deze verandering bij de medewerker en andersom? In het algemeen is het voor mensen belangrijk om de toekomst helder te hebben. Ze vragen zich bijvoorbeeld af waar ze aan toe zijn.  

  Met afstemmen, geef je aan wat je toekomstige verwachtingen zijn van die specifieke  medewerker. 

  Sta bij deze afstemming stil bij de persoonlijke doelstellingen van de medewerker. Waarom werkt zij/hij hier?  

  Besluit samen hoe verder te gaan. Gaat de medewerker mee in de toekomst omdat het past bij de motivatie of is het beter om te kijken wat andere mogelijkheden zijn? 

  Wát het ook wordt, een besluit geeft duidelijkheid en daarmee is de afleiding weg. Er ontstaat weer focus op de dagelijkse operatie of een verandering. 

  Communicatie is de grootste ergernis 

  Uit mijn onderzoek van vorig jaar was communicatie dé nummer 1 ergernis tijdens veranderingen. Het blijkt gewoon lastig te zijn om op 1 lijn te komen. Hoe pak je dat nou praktisch aan? Dit zijn mijn drie oplossingen. Wie weet zijn ze ook voor jou bruikbaar. 

  Graag kom ik in gesprek met anderen die zich ook inzetten voor betere communicatie binnen verander processen, zodat mensen (daar waar nodig) meer gehoord worden binnen bedrijven. 

  Als je geïnteresseerd bent in oplossingen bezoek dan de website van Promines, zij bieden oplossingen voor bedrijven, in de vorm van:  

  • Een methode die het mogelijk maakt om veranderingen te volgen en zorgt dat een organisatie gaat resoneren. Ofwel, waarin mensen dusdanig op elkaar zijn afgestemd, dat de organisatie sterker wordt.  
  • Het aanbieden van projectmanagers en consultants die het belang van gehoord worden centraal zetten.  
  • Verkoop van boeken die ondersteuning bieden aan de term ‘gehoord worden’.